Traditii si superstitii de Sfantul Andrei

   
Home > Vizualizare articol
Traditii si superstitii de Sfantul Andrei
Traditii si superstitii de Sfantul Andrei

Sfantul Andrei, apostolul care a adus crestinismul pe teritoriul tarii noastre, este sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie. O zi de o insemnatate deosebita, datorita valorii religioase, dar si a celor peste 130.000 de romani ce isi serbeaza acum ziua onomastica.

Legenda biblica spune ca Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 ucenici ai Mantuitorului, alaturi de fratele sau Petru.

- Odata cu Inaltarea Domului la Ceruri, cei 12 apostoli si-au inceput misiunea de propovaduire a crestinismului si a raspandirii credintei crestine in diferite colturi ale lumii.

- Sfantului Andrei i-au revenit mai multe regiuni, printre care Bitinia, Tracia, Macedonia, Bizantia, Scitia, adica regiunea Dobrogei de astazi. Apostolul a venit aici, facand cunoscut cuvantul Domnului si convertind numerosi credinciosi prin rabdare si intelepciune.

- Spre sfarsitul vietii a ajuns langa Corint, la Patras, acolo unde paganii l-au rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X. "Crucea Sfantului Andrei" este acum loc de pelerinaj pentru multi credinciosi.

In traditia popular romaneasca noaptea de Sfantul Andrei mai este numita si noaptea strigoilor. Asadar, se pare ca romanii au un Halloween autohton ce ar trebui sarbatorit nu pe 30 octombrie, ci cu o luna mai tarziu.

In noaptea strigoilor, spiritele mortilor coboara pe pamant pentru a fura animale, pentru a se lupta cu strigoii-vii si pentru a vizita persoanele dragi pe care le-au lasat in urma.

Aceasta traditie este cunoscuta mai ales in mediul rural acolo unde inca sunt pastrate obiceiuri si superstitii legate de spirite, fantome si strigoi. Citeste mai jos cateva dintre ele ce te vor incredinta asupra faptului ca intr-adevar noaptea Sfantului Andrei este una magica:

- Sfantul Andrei este protectorul animalelor. Din acest motiv, se considera ca in aceasta noapte, Sfantul Andrei imparte hrana lupilor pentru iarna care incepe, permitandu-le sa umble in gospodarii si sa fure animelele domestice ce nu sunt pazite de catre oameni.

- Ca si la Halloween, oamenii gasesc diverse modalitati pentru a se proteja de spiritele ce ii ameninta in aceasta noapte. In cazul nostru, cel mai de temut dusman este usturoiul.

- Asadar, cu usturoi se ung portile, ferestrele, pragul usilor, fantanile, scarile, clantele usilor, boii si vacii la coarne, clestele, lada si toporul.

- Pentru a avea mai mult efect, usturoiul trebuie trecut prin funingine.

- Cum animelele din gospodarie sunt in mare pericol acum, taranii confectioneaza cruci din ceara pe care le lipesc pe animelele de parte barbateasca.

- Pentru a nu fi urmarit de ghinion tot anul, in aceasta zi nu ai voie sa maturi, sa duci gunoiul, sa lucrezi la camp, sa dai de pomana, sa faci zgarieturi, sa te piepteni sau sa dai ceva cu imprumut.

- Daca ai o dorinta arzatoare, in aceasta noapte ti se poate implini, avand in vedere faptul ca acum Cerurile sunt deschise.

- Oamenii din mediul rural spun ca strigoii aduc numai nenorociri, fiind de apa si de uscat, de vite si stupi, de ploi si foc, in functie de daunele pe care le provoaca.

 • Nu lasa afara coasele, furcile sau lopetile pentru ca strigoii le iau si se bat cu ele la rascrucile de drumuri cu strigoii-vii. Acestia sunt recunoscuti a doua zi dupa zgarieturile pe care le au.
 • Fetele de maritat umplu cu o seara inainte de Sf. Andrei noua cescute cu apa plina si le toarna intr-o strachina care se pune sub o icoana. A doua zi trebuie sa se masoare la fel apa din strachina cu aceeasi cescuta. Daca va mai ramane pe fundul strachinii apa, vor avea noroc, daca ultima cescuta va fi neumpluta cum trebuie, nu se vor marita.
 • Pentru a-ti visa ursitul, pune sub cap 41 de boabe de grau. Daca visezi ca iti ia cineva graul, te vei marita.
 • O alta modalite este de a face un colac punand in mijlocul lui un catel de usturoi. Colacul este asezat apoi intr-un loc calduros si lasat acolo timp de o saptaman. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului , vei avea noroc.
 • Fetele de maritat merg noaptea la fantana, aprind acolo o lumanare de la Pasti si o afunda cu ajutorul galetii. Fata rosteste "Sfinte Andrei/ Scoate-i chipul in fata apei/Ca in vis sa il visez/C-aievea sa-l vaz".
 • Un obicei binecunoscut este acela ca toti membrii familiei sa isi puna grau la incoltit in cate o farfuriuta pe care o vor uda regulat.
 • Daca luna este plina in aceasta noapte si cerul senin, iarna va fi cu moina, daca luna va fi plina , cerul innortat sau va ploua, va urma o iarna grea.
 • Se spune ca de la Sfantul Andrei pana la Craciun femeile nu au voie sa toarca si sa teasa intrucat Maica Domnului le va pedepsi.
 • Daca esti bolnav trebuie sa ti se descante de Sfantul Andrei, urmandu-se acest obicei vreme de un an.
 •  Pentru a vedea daca anul urmator va fi unul roditor, ia o crenguta de mar si pune-o in apa si las-o pana la Sf. Vasile. Daca va inflori, va fi un an roditor.

  Peste 130 000 de romani isi  aniverseaza ziua onomastica, dintre care 88.054 sunt barbati si 42.310 femei.

  Originea numelui Andrei vine din grecescul Andreas-  barbatie, indrazneala. Alte derivate ale numelui mai sunt Andreea, Andrei, Andrusca, Andri, Andi, Andries, Andrita. 

de Marina Rasnoveanu

Felicitari personalizate pentru acest eveniment
9 trimiteri
La multi ani, Andreea!
personalizeaza
8 trimiteri
La multi ani, draga noastra Andreea!
personalizeaza
8 trimiteri
La multi ani, Andrei!
personalizeaza
0 trimiteri
La multi ani, de Sf Andrei!
personalizeaza
 
6 trimiteri
E ziua ta! Dai de baut?
personalizeaza
3 trimiteri
La multi ani, de Sf Andrei!
personalizeaza
1 trimiteri
Multi ani traiasca!
personalizeaza
4 trimiteri
La multi ani!
personalizeaza
 
1 trimiteri
La multi ani, draga mea!
personalizeaza
9 trimiteri
Sa fii iubita!
personalizeaza
4 trimiteri
Numai fericire de ziua ta
personalizeaza
3 trimiteri
Ne faci cinste
personalizeaza
 
19 trimiteri
LMA Andreea
personalizeaza
2 trimiteri
Dragoste si intelegere
personalizeaza
15 trimiteri
Iti doresc...
personalizeaza
0 trimiteri
Ganduri bune
personalizeaza
 
18 trimiteri
La multi ani, Andreea
personalizeaza
20 trimiteri
Cu ocazia numelui
personalizeaza
1 trimiteri
De Sf Andrei
personalizeaza
13 trimiteri
La multi ani, de Sf Andrei!
personalizeaza
 
Vizualizeaza toate felicitarile

Alte articole recomandate de felicitari.com

Vezi toate articolele

 
  Termeni si conditii | Contact | About cookies
  Copyright 2007 - 2018 Felicitari.com. Toate drepturile sunt rezervate.