Sfanta Ecaterina

   
Home > Vizualizare articol
Sfanta Ecaterina
Sfanta Ecaterina

Sfanta Ecaterina este praznuita in fiecare an, pe data de 25 noiembrie, atunci cand toti cei care poarta derivate ale acestui nume isi sarbatoresc ziua onomastica.

Originea numelui nu este inca foarte clar stabilita, de-a lungul timpului aparand noi si noi variante:

- Astfel, se pare ca Ecaterina ar veni din forma de masculin Hecateros - numele satirilor si al nimfelor.

- Altii spun, insa, ca provenienta ar fi de fapt una greceasca - din  "aikaterine" - ceea ce s-ar traduce prin "pur".

- O alta varianta este ca originea numelui ar veni de la Hecate,  zeita magiei la greci.

- Un alt cuvant grec din care ar putea proveni acest nume este "katerina" - ceea ce inseamna "tortura".

In credinta crestin ortodoxa, Sfanta Ecaterina este recunoscuta ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame.

- Scrierile religioase prezinta viata sfintei plasata in Alexandria, in anii 304, in timpul imparatului Maximian si al fiului sau Maxentie, doi conducatori pagani ce nu acceptau propovaduirea sau recunoasterea numelui Domnului.

- Sfanta Ecaterina s-a nascut in in sanul unei familii nobile, invatate, fiind fiica principelui Consta. Datorita acestui avantaj, dar si gratie harurilor cu care fusese inzestrata, Ecaterina ajunge una dintre cele mai admirate femei, fiind neasemuit de frumoasa, inteligenta, deprinzand arta oratoriei, a limbilor straine, dar si a unor stiinte sau arte precum astronomia si literatura.

- Alegand sa urmeze invataturile Mantuitorului si sa le impartaseasca si altora, Sfanta Ecaterina este inchisa si asuprita de care Maximian si fiul sau. Intr-un sfarsit ea este arsa pe rug.

Primul nume romanesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Catalina. Acesta, impreuna cu forma masculina Catalin fiind cele mai intalnite forme.

Pe langa ele, mai avem si derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuta, Kitty, dar si cele straine Catherine in engleza si franceza, Katherina in germana, Katalin in maghiara si Katia in rusa.

Nu uita ca pe 25 noiembrie sa le trimiti felicitati virtuale si cele mai frumoase mesaje tuturor prietenilor tai ce isi serbeaza acum ziua de nume.

de Marina RasnoveanuAlte articole recomandate de felicitari.com

Vezi toate articolele

 
  Termeni si conditii | Contact | About cookies
  Copyright 2007 - 2018 Felicitari.com. Toate drepturile sunt rezervate.