Sf. Dumitru cel nou, Basarabov

   
Home > Vizualizare articol
Sf. Dumitru cel nou, Basarabov
Sf. Dumitru cel nou, Basarabov

In fiecare an, la sfarsit de octombrie, romanii sarbatoresc timp de cateva zile praznuirea Sfintilor Dimitrie, Izvoratorul de mir ( 26 octombrie), dar mai ales a Sfantului Dimitrie cel Nou, Basarabov ( 27 octombrie), cel ale carui moaste sunt adopostite inca din 1774 de Cetatea Bucur de pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti.

Astfel, considerat ocrotitorul capitalei, Sfantul Dimitrie cel nou prilejuieste in fiecare an evenimente religioase de seama cum ar fi pelerinajul miilor de credinciosi din intreaga tara, slujbe oficiate pe parcursul mai multor zile, dar si aducerea altor moaste sfinte la care oamenii se inchina cu sfintenie.

In acest an, peste 60.000 de pelerini au venit sa ii aduca omagii sfantului, avand ocazia de a se ruga si la moastele celorlalti sfinti: ale Sfantului Vasile cel Mare, aduse tocmai din Atena, ale Sfantului Grigorie din Nazianz sau moastele Sfantului Grigorie de la Nyssa ( fratele Sfantului Vasile cel Mare).

Sarbatoarea a fost deschisa oficial sambata, continuand si in aceasta saptamana, pana joi, ultima zi dedicata pelerinajelor.

Luni, 26 octombrie, atat in Bucuresti, cat si in bisericile din tara, se vor tine slujbe inchinate Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir, urmand ca marti sa se desfasoare slujbe de praznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Sfantul Dimitrie cel Nou a trait intr-un sat sarac din Bulgaria, pe nume Basarabi. Latura sa religioasa l-a determinat sa abandoneze lucrurile marunte si pamantene pentru a-si dedica viata lui Dumnezeu, calugarindu-se si petrecandu-si restul zilelor intr-o biserica dintr-o pestera aflata in apropierea satului sau natal. In timpul vietii, smerenia si credinta sa au fost cunoscute de localnici, vestea asupra minunilor sale raspandindu-se foarte repede.

Dupa moartea sfantului, un inger al Domnului i s-a aratat unei copile dintr-un sat invecinat, toti ceilalti afland de marea minune a moastelor Sfantului Dimitrie. De atunci, multi au incercat sa ia macar o parte din moaste, insa voia sfantului a fost intotdeauna mai puternica.

In 1744, generalul rus Petru Saltacof a adus moastele Sfantului in cetatea Bucur de pe Dealul Patriahiei in Bucuresti, pentru ca acestea sa nu fie profanate de turcii ce ocupasera Bulgaria.

In fiecare an, 340 000 de romani isi serbeaza ziua numelui, cei mai multi dintre acestia fiind barbati. Astfel, cele mai cunoscute derivate sunt: Mitica, Dumitrache, Mitu, Mitru, Dimitri, Dumitra, Dumitrana, Dumitria, Demetra etc.

In ceea ce priveste semnificatia acestui nume, trebuie sa stii ca el are o baza greceasca, regasita in cuvantul "Demeter- Demetria", zeita recoltei, a "lucrurilor bune" si a vegetatiei la greci. Pe de alta parte, alti specialisti considera ca Dimitrie este o simplificare a numelui "demometer" - "maica poporului". Oricare ar fi adevaratul simbolism al acestui nume, el este unul dintre cele mai vechi si mai  nobile, fiind purtate in trecut de foarte multi regi.

de Marina Rasnoveanu

Felicitari personalizate pentru acest eveniment
0 trimiteri
La multi ani!
personalizeaza
3 trimiteri
La multi ani!
personalizeaza
19 trimiteri
La multi ani, Dumitru!
personalizeaza
 
Vizualizeaza toate felicitarile

Alte articole recomandate de felicitari.com

Vezi toate articolele

 
  Termeni si conditii | Contact | About cookies
  Copyright 2007 - 2018 Felicitari.com. Toate drepturile sunt rezervate.