15 mai - Ziua Latinitatii

   
Home > Vizualizare articol
15 mai - Ziua Latinitatii
15 mai - Ziua Latinitatii

Sine amicitia vitam esse nullam  (Fara prietenie nu exista viata - Cicero)

Pe 15 mai 1954 a fost semnata la Madrid Conventia Constitutiva a Uniunii Latine.  Aceasta data a fost aleasa pentru a sarbatori toti latinii din lume. Scopul Uniunii Latine este de a promova si de a pastra valorile culturale latine, cuprinzand la momentul actual 37 de tari membre. Limbile oficiale ale acestei organizatii sunt franceza, italiana, portugheza, romana si spaniola.

Decizia de a avea o zi a latinitatii a fost luata mult mai tarziu, in anul 2000 in cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Uniuniii Latine.

Tara noastra a aderat la Conventia pentru crearea Uniunii Latine in 1979. Pe langa faptul ca limba romana este una dintre cele 5 limbi oficiale ale Uniunii, in 1986 s-a decis deschiderea unei reprezentante si la Bucuresti, sediul central fiind in Franta.

Pe 15 mai in fiecare tara latina, printre care si Romania, au loc diverse activitati avand ca tema latinitatea:

- Uniunea Latina doreste apropierea comunitatilor latine, a talentelor din tarile membre. In acest sens s-au organizat numeroase concursuri ce se desfasoara anual in multe dintre aceste tari. Un exemplu in acest sens este “Premiul Latinitatii – Trofeul Latin”. Astfel, in fiecare an acest trofeu este acordat unei institutii sau personalitati ce a avut o contributie majora la promovarea culturii latine. 

- Proiectele si activitatile Uniunii Latine vin sa sprijine trei domenii specifice: Cultura si Comunicare, Promovarea si Predarea Limbilor, Terminologie si Inginerie Lingvistica.

- Dintre proiectele demarate de Uniunea Latina din Romania regasim: Seminar de formare – Intercomprehensiunea: un instrument pentru plurilingvism”, “Seminar pe tema intercompregensiunii limbilor in Caraibe”, Cursuri periodice pentru profesorii de limbi latine, Seminar – atelier de actualizare pentru profesorii de limbi romanice. Metoda de traducere si interpretare in limbile romanice,   diverse concursuri –“Dialog Latin”, Schimburi de experienta intre elevii scolilor din alte tari membre ale Uniunii Latine si elevii romani etc.

- Republica Moldova a aderat si ea la Uniunea Latina in 1992, organizand de atunci concursuri internationale multibilingve, expozitii de carte latina, spectacole, concerte, derulari de filme etc.

Ziua Latinitatii se sarbatoreste pe 15 mai asa ca implica-te si tu citind o carte scrisa de un autor latin, participand la un concert, proiect sau expozitie avand ca tema latinitate sau trimite o felicitare tematica unui prieten.

de Marina RasnoveanuAlte articole recomandate de felicitari.com

Vezi toate articolele

 
  Termeni si conditii | Contact | About cookies
  Copyright 2007 - 2018 Felicitari.com. Toate drepturile sunt rezervate.